[kis hal is hal]

2020. Sep. 07.

Jogerős bírósági döntés született arról, hogy a magyar településeken az anyakönyvi hivatalok kötelesek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok formanyomtatványain magyarul is feltüntetni minden adatot: egy régen húzódó ügy végére került ezzel pont, köszönet érte a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálatnak. Az eddigi helyzet az volt, hogy bár maga a formanyomtatvány ugyan kétnyelvű, a konkrét adatokat viszont csak szlovák nyelven töltötték ki az anyakönyvi hivatalok. Tették mindezt annak ellenére, hogy rég hatályos a kisebbségi nyelvhasználati törvény azon módosítása, amely alapján a nemzetiségek által legalább 20 százalékban lakott településeken kétnyelvűen kötelesek kiállítani az anyakönyvi kivonatokat, ha azt a polgár úgy kéri.

Fontos győzelem ez, még ha az egyén győzelme is: Szlovákiában ugyanis ilyen helyzetekben az egyént, s nem a közösséget illeti a szóvátétel joga. Kollektív Szlovákában csak a bűnösség marad, míg csatáit az egyén vívhatja jogokra hivatkozhatva.

 

Köszönet Szekeres Klaudia jogásznak, és annak a bátor magánszemélynek, aki nem hagyta magát, s bírósági pert indított amiatt, hogy az érsekújvári anyakönyvi hivatal nem volt hajlandó feltüntetni a születési anyakönyvi kivonaton szereplő személyes adatait magyarul is. 

 

További cikkek

Nem lehet könnyű a miniszterek sora ebben az miniszterelnöki primadonnizmussal megáldott vírusidőben. Kiemelten nehéz lehet oktatási miniszterként oldani a sok gubancot: hisz’...
Sorra dőlnek ki a csontvázak a Fico-kabinet(ek) szekrényéből. Néhány napja a „Viharos” gyorsasággal rács mögé került Majmocska, vagyis Monika Jankovská, volt igazságügyi...